10 gode råd om Stresshåndtering fra MBK A/S
1# - Læg mærke til stresssymptomer
Ofte er det rigtig svært selv at mærke symptomer på negativt stress. Omgivelserne vil ofte være dem, som gør dig opmærksom på det først. Så lyt efter, når nogen siger du virker stresset. De fysiske symptomer kan f.eks. være småsygdomme, koncentrationsbesvær, halsbetændelser, forkølelser, ondt i maven, spændinger og søvnbesvær i længere perioder. De sociale symptomer er ofte, at du trækker dig og ikke har overskud til at være sammen med andre. Du bliver nemmere vred og ked af det. Psykologiske symptomer kan være, at du tænker dårligt om dig selv og andre, sidder fast i negative tankemønstre og kan høre dig selv sige den samme sætning igen og igen.
2# - Tag stresssymptomer alvorligt
Det er nemt at tænke, at det nok går over, og at du bare lige skal have overstået en periode. Og der er selvfølgelig heller ikke grund til at kalde travlhed for stress. Men du har brug for at standse op og restituere. Din hjerne har ligesom dine muskler brug for pauser. Jo vanskeligere opgaver du løser, jo mere har du brug for pauser til at restituere. Så sørg for at holde fri og holde pauser, hvis du har stresssymptomer.
3# - Find ud af, hvad der konkret stresser dig
Det kan være svært at finde de konkrete årsager til, at du bliver stresset. Ofte er det mange ting på en gang. Vi kan godt klare at blive ramt på et enkelt af hovedområderne i vores liv, men bliver vi ramt på flere, vil det ofte forårsage stress. Prøv at undersøge de store områder i dit liv. Du kan lave en liste over; arbejde, helbred, uddannelse, økonomi, parforhold, børn og familie, og give dem point. Giv området 10, hvis det fungerer godt og 1 hvis det er rigtig skidt. Når du har overblikket skal du gøre noget, så mange områder ligger i den gode ende.
4# - Fortæl når der er kriser i dit liv
Det er svært at håndtere stress alene. Du er nødt til at dele den med dem omkring dig. Hvis det opstår i forbindelse med dit arbejde, er du nødt til at dele det med din chef og kollegaer. Ingen kan vide, hvordan du har det, og hvad der præcis presser dig, så bid stoltheden i dig og vær åben. Fortæl også, hvis du har store problemer i privatlivet -skilsmisse og sygdom kan føre til alvorlig stress. Andre vil som regel gerne hjælpe og chefen kan ofte tage hensyn til dig i en periode, hvis du har fortalt hvad der sker i dit liv og hvordan det påvirker dig.
5# - Hvad kan du selv gøre
Helt konkret handler stresshåndtering om at prioritere dine opgaver og sortere de mindst vigtige fra. Når vi er stressede virker alle opgaver lige vigtige, så få hjælp til at sortere, hvis du ikke selv kan. Spørg chefen hvad der er det vigtigste og accepter, at du er nødt til at vælge fra.
6# - Lær at sige nej uden at få dårlig samvittighed
Stress er en samfundsøkonomisk udfordring. I 2020 forudses det, at 40-50 % vil være ramt af stress. Så der er intet flovt i at tage stress alvorligt og sige nej. Jo hurtigere du tager dine symptomer alvorligt og standser op, desto hurtigere bliver du rask.
7# - Hold mentale og fysiske pauser i løbet af din dag
Du er ikke en maskine med uanede ressourcer, energi og overskud. Du er et levende menneske af biologisk materiale, og celler har brug for pauser for at kunne restituere og forny sig. Så hold pauser. Der findes ikke noget vigtigere end din sundhed.
8# - Prioriter dig selv og det, som giver dig energi
Du ved sikkert selv, hvad der gør dig glad og giver energi, så husk at prioritere det. Om det er at fiske, hækle eller læse en bog er individuelt, men giv dig selv tiden til det. Noget der virker for alle er en særlig vejrtrækning kaldet BOX breathing; Når du oplever det mindste stress ”Ånd helt ind, hold vejret inde, mens du tæller til fire. Ånd ud på de næste fire.” Det vil automatisk bringe dig i ro.
9# - KRAM faktorerne
Stresshåndtering handler også om kost, rygning, alkohol og motion.
Stop med at ryge, få minimum 8 timers søvn pr. nat, drop for meget alkohol og få løbeskoene på. Og gør det helst inden stress rammer dig. Det er sværere at finde overskud til livsstilsændringer, når først du er rigtig ramt, men prøv også at leve lidt sundere, hvis du kan mærke, at du har stresssymptomer.
10# - Giv dig selv kærlighed
Start din dag med at sige noget positivt til dig selv. Hvad kan du godt lide ved dig selv? Hvad er du taknemmelig over? Hvad er du god til? Fortæl det til dig selv 10 gange, så du får en god start på dagen. Det man siger er man selv – at tale positivt til dig selv beroliger dit nervesystem.