+45 3543 4474 mail@MBK.dk

Få styr på de kommaer

Er du en af de mange, som er kommet ud af uddannelsessystemet med et utilstrækkeligt greb om den danske kommatering? Eller har du måske bare glemt de grundlæggende regler for kryds og bolle?
Kurset er for dig, som ønsker et mere sikkert greb om opbygning af sætninger og sammenhængen mellem dem, og kommalæren hænger uløseligt sammen med læren om sætninger.

Få styr på de kommaer

Kurset er for dig, som ønsker et mere sikkert greb om opbygning af sætninger og sammenhængen mellem dem, og kommalæren hænger uløseligt sammen med læren om sætninger.

Udbytte på kurset i komma:

Du lærer, hvad en sætning er, forskellen på en helsætning og en ledsætning (bisætning), og hvad kryds og bolle-reglen går ud på. Dette er nødvendigt, for at du kan sætte kommaerne korrekt, for dansk kommatering bygger på det grammatiske princip, både det traditionelle komma (= med startkomma) og det nye komma (= uden startkomma) – det er to sider af samme sag.
På ”Få styr på de kommaer” lærer du blandt andet:

  • Hvad er en sætning?
  • Hvad er en ledsætning?
  • Hvad er meningen med kommaerne?
  • Hvor skal kommaerne stå?
  • Forskellen på det traditionelle/gamle og det nye komma (= med og uden startkomma)
  • Masser af eksempler

Indhold:

Kurset giver dig et mere sikkert greb om kommatering, så du slipper for at bruge tid på at spekulere over, om et komma skal stå det ene eller andet sted, eller om der skal være et komma i det hele taget.
Desuden lærer du:

– at se, hvor en sætning begynder og holder op
– at skrive mere sammenhængende sætninger
– at bruge tegnene hensigtsmæssigt, så de letter læsningen
– at få et mere sikkert greb om dine egne sætninger

Form:

Kurset foregår som en blanding af teori og praktiske øvelser: Alle regler får du indøvet gennem tekstøvelser. Du kan også få svar på individuelle spørgsmål – bare tag dem med.

Kursusindhold

Komma – et grammatisk princip
Det danske kommasystem er mere et grammatisk princip end et pausesystem. Især det traditionelle komma rummer en del ”stumme” kommaer, hvor vi slet ikke holder pause. Vi sætter kryds og bolle og ser på forskellen på det gamle og det nye kommasystem – der er kun én forskel på dem.

Sætningslære – et forsømt område
Kommaer og sætninger er to sider af samme sag – du kan ikke sætte komma uden grammatisk viden om sætninger. En sætning er langtfra altid lig med ”det, der står mellem to punktummer”. Derfor er grundlaget for et kommakursus en indføring i læren om sætninger, hvad der samtidig giver dig større sikkerhed i at skrive flydende og sammenhængende.

De fem kommaregler
Hele kommasystemet kan beskrives med fem regler, som du får gennemgået med eksempler. Regel nummer fire rummer den valgfrihed, der er forskellen på traditionelt og nyt komma (= med og uden startkomma). Ligegyldigt hvilket af dem du foretrækker, lærer du endnu mere ved at kende forskellen på dem. Vi diskuterer også fordelene og ulemperne ved de to muligheder.

Praktiske tekstøvelser
Du får rig mulighed for at prøve alle reglerne af i praksis gennem masser af øvelser, både i udvalgte eksempler med enkelte sætninger og i hele tekster. Tag gerne dine egne eksempler med, hvis der er sætninger, du har kæmpet med i dine tekster.

Kursusprogram

Kursusprogram:
Vi begynder med at sætte kryds og bolle, for dét er grundlaget for sætningslæren. Derefter ser vi på de to slags sætninger, vi har: helsætning og ledsætning (bisætning). Og så kaster vi os ud i de fem regler, gennemgår dem én ad gangen og løser øvelserne til hver regel.

Dagens program ser sådan ud:

Kl. 9.00 – 12.00
Kort introduktion til det danske komma: Hvorfor har vi både traditionelt og nyt komma? Det er kun i den ene af dem fem regler, de adskiller sig fra hinanden – hvordan?

Kryds og bolle – hvorfor og hvordan?
Komma er grundlæggende et grammatisk princip – det skal fortælle, hvor en sætning begynder,    og hvor den holder op.
De fem regler:
Opremsningskomma
Komma ved indskud og parentetiske tilføjelser
Komma mellem hele sætninger
Komma før og efter – eller kun efter – ledsætninger
Opsamlingsregel: men, tiltaleord, datoer m.m.

Kl. 13.00 – 15.00 
Om eftermiddagen fortsætter vi regelgennemgangen, men nu udvider vi øvelserne til også at omfatte hele tekster. Du kan selv være med til at bestemme, hvilke tekster vi skal se på, ved at tage eksempler med. Gerne nogle, der rummer grundlæggende tvivlsspørgsmål. Husk: Du langtfra den eneste i dette land, der har problemer med kommatering. Men det er ikke mere mystisk, end at du kan lære det.

Pris og praktisk

Pris når kurset holdes hos os:
2 dags kurser koster 38.000 kr.
1 dags kurser koster 21.000 kr.

Prisen inkluderer lokaler, morgenmad, frokost, te/kaffe, chokolade, materialer, mapper osv.

Pris når kurset holdes hos Jer:
2 dags kurser koster 32.000 kr.
1 dags kurser koster 18.000 kr.

Prisen forudsætter, at I sørger for alt det praktiske. Men vi kan sørge for mapper og kopiere deltagermaterialet for kr. 1.500 pr. kursus. Vi kan sørge for projektor og bærbar pc for kr. 500 pr. kursus. Udenfor København tillægges transport efter statens alm. takster. Ovenstående priser tillægges moms.

Lokaler:
Vi har lokaler på Pilestræde 61, som ligger 5 minutter fra Nørreport. Kurset kan afholdes i vores lokaler eller i Jeres egne lokaler. Kurset kan også arrangeres som internat.

Vi anbefaler at kurset holdes hos os. Vores lokaler er indrettede til disse kurser. Vi har styr på mapper og materialer. Det tekniske udstyr som projektor fungerer. Vi sørger selv for forplejning i løbet af dagen – morgenmad, frokost og eftermiddagschokolade.

Deltagerantal:
På kurser i skriftlig formidling med 1 underviser kan der være:
Max. 10 deltagere på et 2 dags kursus
Max. 6 deltagere på et 1 dags kursus.
Ved 2 undervisere kan der være flere deltagere.

Undervisere

Kirsten Rask

Kirsten Rask

Se profil

Har du spørgsmål til dette kursus, så udfyld venligst formularen nedenfor og vi vender tilbage snarest muligt.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Få styr på de kommaer tilbydes også som åbent kursus.

Se det her

Tilmeld nyhedsbrev

Vi accepterer Dankort.

Vi accepterer Dankort.

Pilestræde 61. 1., 1112 København K, Danmark
mail@MBK.dk Tlf. 3543 4474
MBK
MBK A/S logo
15585

Tilmeld vores nyhedsbrev

MBK A/S er Danmarks bedst evaluerede kursusvirksomhed og nr. 1 i kategorierne "Karriere og Uddannelse" og "Konference, Kursus & Mødelokaler" på Trustpilot.

 

Du kan altid afmelde dig vores nyhedsmail via mail@mbk.dk eller www.mbk.dk/persondata.