10 gode råd om Kommunikation fra MBK A/S
1# -Du siger det andre hører!
Kommunikation handler ikke kun om det du siger, men også om hvordan det bliver opfattet og modtaget af den/de andre. Hvordan forstår andre det du siger? Kan de forstå det ud fra de forudsætninger de har? Kan de forstå logikken? Reagerer de følelsesmæssigt på det? Den samme besked kan forstås meget forskelligt af forskellige personer. Tænk over og læg mærke til, hvordan din kommunikation opfattes.
2# - Hvem kommunikerer du med?
Hvis du står overfor en vigtig samtale, hvor udfaldet har stor betydning, er det godt at kende til den andens interesser, motivation, behov, tanker etc. inden samtalen. Det giver større forståelse for, hvordan du bedst kan kommunikere med den anden og forudse de reaktioner, du møder.
3# - Stil spørgsmål og vær nysgerrig
Vær nysgerrig på den anden. Hvordan opfatter han/hun situationen og det, du siger. Spørg ind til den anden. Hvis du lytter oprigtigt til den anden person og spørger ind til den andens tanker, motivation og behov, er det meget mere sandsynligt, at han/hun føler sig set, mødt og hørt. Det vil styrke jeres kommunikation og fremtidige relation.
4# - Respekter den, du kommunikerer med
Når du ikke respekterer dem du kommunikerer med, går de nemmere i forsvarsposition. Det standser dialogen og kommunikationen forværres. Vis dem du kommunikerer med, at du respekterer dem. Du kan ikke forlange af andre, at de skal respektere dig, hvis ikke du respekterer dem.
5# - Lyt aktivt
At lytte er en kunst. Kunsten består i, for en stund, at tilsidesætte egne tanker, holdninger og forventninger og stille sig til rådighed – og forsøge at høre hvad den anden siger. Det er rigtig svært, hvis du selv har lyst til at sige din mening, give gode råd eller er uenig. Men det kan godt betale sig at lytte og måske gentage noget den anden har sagt, så du viser, at du har forstået det. Hvis det lykkes dig at lytte aktivt vil den anden føle sig anerkendt og værdsat og have mere tillid til dig.
6# - Sørg for at være tilstede
Tilstedeværelse er grundlaget for al god kommunikation. Vi kan intuitivt mærke, når andre ikke er til stede, og det gør os i tvivl om deres intention og budskab. Det kræver overskud at være til stede, og det kræver, at du for en stund lægger gøremål, telefon og tanker fra dig. Så øv dig i at lægge alle andre opgaver og telefonen fra dig, når du gerne vil være tilstede i kommunikationen.
7# - Sig noget positivt
Det kan give en bedre kommunikation, hvis du starter og slutter samtalen med at sige noget positivt. Det gør det også nemmere at tage de svære samtaler, hvis du anerkender den anden og finder noget godt at sige om den anden.
8# - Lær noget om dit eget kropssprog
Dit kropssprog lyver ikke. Du kan lyve for dig selv og din modpart, men dit kropssprog vil altid røbe dit budskab og intention. Hvis jeres kommunikation er god, vil I spejle hinanden med jeres kropssprog. Så prøv at finde det gode hos den person, du taler til. Find det, som du oprigtigt synes at personen giver dig og gør godt, så vil din krop automatisk have et mere samarbejdende udtryk – også under samtaler med et mere kritisk indhold.
9# - Smil og god øjenkontakt
Det magiske ved smilet er, at det både har en positiv effekt på den du taler med og på dig selv. Du påvirker dig selv og din hjerne. Når du smiler frigiver du dopamin. Dopamin sørger for, at du bliver gladere og har et større overblik. Hvis du har en god øjenkontakt virker du mere troværdig.
10# - Vær anerkendende
Andre mennesker vokser og får selvtillid, når du ser de gode intentioner og kompetencer i dem. Du er med til at forme andre mennesker, hvis du ser og anerkender det de gør godt. Hvis du har noget du gerne vil kritisere dem for virker det bedre, hvis du kan kommunikere det på en positiv måde.